magyar kick-box szövetség

hírek

Az eddigi legnagyobb utánpótlás kick-box vb kezdődik hétfőn Budapesten

Augusztus 26. és 31. között a budapesti BOK Sportcsarnokban rendezik meg a sportág idei utánpótlás világbajnokságát. A hazai rendezésű világversenyen rekordlétszámot jelentő 68 ország 2245 versenyzője lép tatamira és száll ringbe! A magyar színeket kereken 200-an képviselik, akiktől a hazai környezet okán a szokásosnál is jobb eredményt vár a  Magyar Kick-box Szakszövetség.

A sportág mind a hét szakágát – pointfighting, light-contact, kick-light, formagyakorlat, full-contact, low-kick és K1 – felölelő világbajnokság a héten pénteken és szombaton a mérlegeléssel vette kezdetét, amelyet vasárnap a sorsolás, valamint a sportág világszövetsége, a WAKO kongresszusa követ. A hétfőn reggeli megnyitót követően elkezdődnek a hat napon át tartó küzdelmek. Ezek végén, jövő pénteken és szombaton bonyolítják le a döntőket a gyermek, kadet és junior korosztályokban.

“Házigazdaként és szervezőként sűrű napjaink vannak, hiszen ilyen sok ország még soha indult az utánpótlás kick-box világbajnokságok történetében” – számolt be róla Galambos Péter, az MKBSZ elnöke. – “Mi a magyar szövetségben mindig is fontosnak tartottuk az utánpótlás nevelést, hiszen felnőtt világklasszisok nem teremnek csak úgy minden előzmény nélkül. Ha egy kisgyerek öt-hat évesen elkezd kick-boxozni, az tíz évvel később már jelentős tapasztalatra tesz szert. És ez a mostani világbajnokság kiváló felmérője, hogy az ilyen fiatalok hol is tartanak. Mindenesetre büszkék vagyunk rá, hogy kétszáz versenyzőt el tudunk indítani a vébén, akik alkalmasak is a részvételre, és ki is vívták a jogot, hogy megméressék magukat. A jövőben pedig az lesz a feladatunk, hogy meg is tartsuk majd ezeket a fiatalokat.”

Az elnök hangsúlyozta: az elmúlt évek tatamis küzdelmi szabályrendszereinek hazai dominanciája mellett jó látni, hogy felzárkózóban vannak a ringes szakágak és a formagyakorlat is.

“Az általános elvárás a srácokkal és persze az edzőikkel szemben az, hogy használják ki azt a háttértámogatást, amit a hazai közönség és az itthoni környezet jelent, mert ez lehet a forrása a kiugró sikereknek. Bízunk benne, hogy mindenki úgy fog szerepelni, hogy utólag senkire ne lehessen azt mondani, hogy nem adott ki magából mindent. És ha így lesz, akkor azt gondolom, hogy a szokásos, egyébként is jó szereplésekhez képest most még egy kicsit jobb eredményeket várhatunk a sportolóinktól”
 – összegzett Galambos Péter.

A világbajnokság hétfőn reggel kilenc órakor a megnyitóval kezdődik, majd fél 11-től megkezdődnek a küzdelmek selejtezői.