magyar kick-box szövetség

hírek

Az Európa Játékokon is ott lesz a kick-box

Újabb hatalmas sportdiplomáciai előrelépést könyvelhetnek el a kick-boxot űzők és kedvelők: hivatalossá vált, hogy a 2023-as lengyelországi Európa Játékok programján is ott lesz a küzdősport. A Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke, Galambos Péter nagy sikernek nevezte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes jogú elismerése után a sportág már a gyakorlatban is bemutatkozhat az európai olimpiának számító eseményen – és jó esély van magyar versenyzők részvételére is.

Az Európai Olimpiai Bizottság a napokban jelentette be, hogy a 2023-ban, Krakkóban sorra kerülő Európa Játékok műsorára tűzték a kick-boxot is, amelynek világszövetségét, a WAKO-t júliusban ismerte el teljes jogú tagjának NOB. A négyévenkénti multisport-eseményen a kick-boxban összesen 128 induló mérheti majd össze tudását három szakágban: full-contactban és pointfightingban nemenként három súlycsoportban avatnak bajnokokat, míg light-contactban két-két férfi és női súlycsoportban rendeznek küzdelmeket.

Az Európa Játékok programjába kerülés jelentőségében vetekszik a NOB-elismeréssel, hiszen Krakkóban teljes valójában megmutathatja magát a sportág egy ötkarikás sporteseményen – hangsúlyozta a hazai szövetség vezetője.

“Nagyon nagy elismerése a sportágunknak ez a bemutatkozás” – nyilatkozta Galambos Péter. – “Ráadásul nem is egyedi sikerről van szó, hiszen az Európa Játékok a harmadik állomása lesz annak a “grand slamnek”, amit jövőre elkezdünk. 2022-ben rendezik meg ugyanis a Világjátékokat, 2023-ban pedig a Küzdősport Világjátékokat, amelyeken szintén ott lesz a kick-box. És ezekhez csatlakozott most az Európa Játékok.”

Az MKBSZ elnöke szerint a magyar versenyzőknek jó esélyük van arra, hogy mind a három nagy sporteseményre kijussanak. (A Világjátékokon a kick-box hét szabályrendszere közül a K1, míg a Küzdősport Világjátékokon a full-contact, a low-kick és a pointfighting szerepel a programban.)

“Általában mindig az előző év világversenyein lehet megszerezni a kvalifikációt. A tatamis, félerejű technikákat megengedő szakágakban kifejezetten komoly esélyeink vannak a részvétel kiharcolására, de a ringes, kiütésre menő szabályrendszerekben érdekelt versenyzőink is tudják, hogy mire számítsanak, és annak megfelelően készülnek is. Úgy gondolom, hogy a sportolóink mind a három nagy világversenyre képesek lesznek kijutni” – vélekedett Galambos Péter.