magyar kick-box szövetség

hírek

Féltucat aranyérmet remél a formagyakorlat szakágvezető a budapesti kick-box vb-n

Megtartotta felkészülési edzőtáborát a nyár végén sorra kerülő budapesti utánpótlás kick-box világbajnokságra a formagyakorlat válogatott. A fiatalok 24 fővel vettek részt a kiskunhalasi táborban. Puravecz Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség formagyakorlat szakágának vezetője elmondta: 6-8 aranyérem megszerzését reméli a hazai rendezésű világversenyen, amelyet augusztus 26. és 31. között rendeznek a BOK Sportcsarnokban.

A kick-box sportág hét szakágából a formagyakorlatosok tartották meg leghamarabb a vb-re felkészítő edzőtáborukat, amelyre a sportág akrobatikus jellege kapcsán egy kiskunhalasi tornászteremben került sor a múlt héten szerdától vasárnapig. Az edzéseket elsősorban Puravecz Péter vezette, de a munkába kollégái – főként a válogatottságot kivívott fiatalok edzői – is besegítettek. A szakágat irányító szakember elmondása szerint, bár már több éve tartanak hasonló táborokat, ilyen remek gárda korábban még nem jött össze.

A szakvezető arról is beszámolt, hogy a hazai kick-boxosok közül a formagyakorlatok iránt érdeklődők érezhetően egyre komolyabban veszik a edzéseket és a versenyzést. Az országos bajnokságon tavaly már száz fő fölött volt az indulók száma, míg ez az idén ugyan száz alá csökkent, ugyanakkor eltűntek a kezdőbbek, és jellemzően csak azok léptek tatamira, akik a klubjaikban már heti öt edzésen foglalkoznak a formagyakorlatokkal.

“Szorongatjuk a világszínvonalat” – fogalmazott Puravecz Péter. – “A világbajnokság kvalifikációs versenyeit úgy állítottuk össze, hogy több külföldi verseny szerepeljen köztük. Ezeken a bírók megismerték a magyarokat, és mi is sokat tanultunk. A versenyzők nemzetközi tapasztalatra tettek szert, és büszkén mondhatom, hogy mindenhol az éremtáblázat élén végeztünk. Ez azt is jelenti, hogy bízhatunk abban, hogy sikeresek leszünk a világbajnokságon.”

Puravecz Péter hozzátette: amennyiben a hazai környezet még tud adni egy kis plusz önbizalmat, akkor nagyon szép eredmény várható a magyar fiataloktól a vb-n. 

“A BOK Sportcsarnokban induló négy korosztály közül a két alacsonyabban, a gyerekeknél és az úgynevezett younger cadetek mezőnyében van a legtöbb esélyünk a jó szereplésre. Az older cadetek és a juniorok mezőnyében jóval erősebbek a külföldiek, elsősorban az amerikaiak, a hollandok és az angolok. Összességében úgy érzem, hogy hat-nyolc világbajnoki cím is összejöhet egyéniben. Emellett több csapatot is el fogunk indítani, amelyek közül különösen a kreatív formagyakorlat együttestől remélek jó eredményt” – jelentette ki a szakágvezető. 

Kick-boxban a formagyakorlatban négy versenyszámban indulhatnak a versenyzők: kreatív pusztakezes, kreatív fegyveres, zenés pusztakezes és zenés fegyveres kategóriákban adhatják elő gyakorlatukat, amelyeket bírók pontoznak le.