magyar kick-box szövetség

hírek

Kick-box – öt szakág fiataljai készültek együtt az Eb-re

A Szombathelyhez közeli Vépen rendezett közös edzőtábort a kick-box sportág öt szakága. A cél a közelgő korosztályos Európa-bajnokságra való felkészülés volt. A szakvezetők a tábort jó hangulatúnak, sikeresnek értékelték, és kifejezték, hogy jó eredményeket várnak a magyar tehetségektől az Eb-n, amelyre augusztus 28. és szeptember 2. között kerül sor Isztambulban.

A félerős technikákat alkalmazó light-contact és kick-light szabályrendszerek, valamint a ringben kiütésre menő full-contact, low-kick és K1 szakágak legjobb hazai fiataljai edzettek együtt Vépen öt napon keresztül. Előbbiek felkészülését a Dancsó Zoltán és Olasz Attila alkotta szakágvezetői duó irányította, míg a ringesek edzéseit Juhász Gábor és Laszák Zoltán vezették.

Sokadik alkalommal adott otthont Vép ilyen eseménynek, kiválóak a körülmények a felkészüléshez, a sportcsarnokban 400 négyzetméter tatamit raktak le és egy ringet is felállítottak – mesélte az egykori szombathelyi kick-box világklasszis Dancsó Zoltán.

A szakágvezető elmondta: a light-contact és a kick-light szakágból a kadet2 és a junior korosztályok mintegy harminc fős válogatottja vett részt az edzőtáboron. Rajtuk kívül a battonyai Mezei Nikolett és a szombathelyi Szmolek Emánuel személyében két felnőtt világbajnok is végigdolgozta a napi két edzést, példát mutatva és motivációt adva ezzel a 18 éven aluliaknak.

„Eleve egy felkészült csapat érkezett meg a tábor elején, de úgy érzem, hogy ehhez az edzéseken még sikerült hozzátenni. Igyekeztünk felpörgetni őket és mindenkinek jó sok küzdelme. Azt gondolom, hogy egy nagyon pörgős és sikeréhes csapatot engedtünk haza. Emellett pedig jó volt látni, ahogy a különböző városokból és klubokból érkező gyerekek összebarátkoztak. A szövetségi kapitányoknak, ugye, az is feladata, hogy csapategységet kovácsoljanak, ahol nincs klikkesedés, hanem jó hangulat alakul ki a társaságon belül. Itt ez abszolút megvolt” – értékelt a szakember.

A közelgő Európa-bajnokságról Dancsó Zoltán annyit mondott: az utánpótlásnál nehezebb várakozásokat megfogalmazni, mint a stabil teljesítményre képes felnőtt sportolóknál, mert a tizenévesek esetében jobban befolyásolja az eredményeket, hogy milyen a sorsolás, kinek mennyire remeg meg a lába, és hogy adott pillanatban mire képes valaki. Ennek ellenére a szakágvezető bízik benne, hogy mind a light-contactban, mind pedig a kick-lightban a magyarok ott lesznek a legjobbak között az Eb-n.

A Magyar Kick-box Szakszövetség fedezte a válogatottságot kivívott fiatalok táborozását, nagyon hasznos volt az öt szakág közös munkája, a ringben edzés pedig megadta az abban indulóknak azt a „karámérzést”, ami majd az Eb-n is körülveszi őket – sorolta a tábor előnyeit Juhász Gábor.

„Remek volt a morál, mindenki ezerrel tolta az edzéseket, és nagyon jó volt Laszák Zolival együttműködni” – fogalmazott a full-contact szakág vezetője. – „Szerencsére a versenyzők jó fizikai állapotban érkeztek Vépre, motiváltak voltak, és ezen sikerült emelnünk még egy fokozatot. Az Európa-bajnokságon ugyanakkor nehéz dolgunk lesz, mert például a ringben erősek a törökök, és a szabályok szerint minden súlycsoportban két versenyző indulhat, amit házigazdaként valószínűleg ki is fognak használni. Nálunk véleményem szerint sok ország osztozik majd az érmeken. A mieink között is vannak, akiktől érmet várok, és vannak, akiktől a legfényesebbet.”

Juhász Gábor arról is beszélt, hogy az MKBSZ-en belül szeretnék növelni a ringesek számát, aminek az egyik módja éppen az lehet, ha megteremtik a tatamisok és a ringesek közötti nagyobb átjárhatóságot. Vépen is küzdöttek időnként egymással az öt szabályrendszer kick-boxosai, amiből szerinte mindenki profitált. Utóbbi tapasztalatok arra is sarkallták a szakvezetőket, hogy a jövőben, az Eb után is szervezzenek majd hasonló, közös összetartásokat.