magyar kick-box szövetség

hírek

Sporttörténelmi kickbox Eb lesz Győrben augusztusban

Éppen egy hónap múlva kezdődik a győri Audi Arénában az idei utánpótlás kick-box Európa-bajnokság, amelyet augusztus 26. és 31. között rendeznek meg. A verseny – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által tavaly elismert kick-box világszövetség – a WAKO története eddigi legnagyobb korosztályos kontinensviadalának ígérkezik: mintegy 2000 fiatal sportoló indulása várható. A magyaroktól a nemzetek versenyében az első háromba kerülést várja a szakvezetés – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A két évvel ezelőtti, szkopjei Európa-bajnokságon a sportág közel 1400 tehetsége lépett tatamira és szállt ringbe, ezzel szemben Győrben 35-40 ország 2000 kick-boxosára és 3000 feletti nevezésre számít a verseny főszervezője, Király István. A sportvezető, akit májusban az európai kick-box szövetség, a WAKO Europe elnökévé választottak, elmondta: különlegesség az is, hogy most először mutatkozik be világversenyen a gyermek korosztály, hiszen a pointfighting szabályrendszerben már a 7-9 évesek is küzdhetnek majd.

Az utánpótlás Eb-n a gyermekeken kívül kadet1 (10-12 évesek), kadet2 (13-15) és junior (16-18) korosztályú versenyzők indulhatnak. A két évvel ezelőtti, budapesti felnőtt világbajnoksághoz hasonlóan Győrben is ott lesz a sportág mind a hét szabályrendszere. Vagyis a küzdelmi szakágakban – pointfighting, light-contact, kick-light, full-contact, low-kick és K1 –, valamint formagyakorlatban is avatnak bajnokokat. A kontinensviadalt nyolc tatamin és három ringben bonyolítják le hat napon keresztül, hétfőtől szombatig az Audi Arénában.

A szabályok szerint az egyes súlycsoportokban országonként két sportoló nevezhető, ennek köszönhetően hatalmas, több mint 150 fős magyar válogatottat állít csatasorba a hazai szövetség.

“Kvalifikációs sorozat alapján alakult ki, hogy kik képviselhetik a magyar színeket az utánpótlás Eb-n” – számolt be Király István, aki a Magyar Kick-box Szakszövetség alelnöke is egyúttal. – “A minél tökéletesebb felkészülés érdekében valamennyi szakágnak lesz központi edzőtábora a válogatott szakvezetők irányításával. Mi magunkat az éremtáblázat első három helyének egyikére várjuk, nem engedhetjük meg, hogy kisebb célokkal álljunk az Európa-bajnokság elé. Tudom, hogy ez kemény feladat, de a srácok is keményen dolgoznak.”

A sportvezető arra is kitért, hogy a szervezés során az EMMI-től és Győr városától is rengeteg segítséget kaptak. A fővédnökök között pedig olyan rangos személyiségeket tudhatnak, mint Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Borkai Zsolt, Győr polgármestere.