magyar kick-box szövetség

hírek

Nagyobb állami támogatást kapnak a nem olimpiai sportágak 2023-ban

Jövőre nagyobb állami támogatást kapnak a nem olimpiai sportágak – mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) keddi évzáró ünnepségén, amelyen kick-boxosok is részt vettek.

“Ez volt minden idők legsikeresebb magyar Világjátékok-szereplése” – utalt a politikus arra, hogy a magyar csapat 11 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal zárta a nyári, birminghami Világjátékokat.

“Az idei évben 376 millió forinttal támogattuk a Nemzeti Versenysport Szövetség és tagszervezetei tevékenységét. Ezt az összeget 2023-ban jelentősen szeretnénk megemelni. Javaslatomra a jövő évi költségvetési törvényben a nem olimpiai sportágak szakmai és működési támogatására 600 millió forintot irányzott elő a kormányzat, amely a szakmai tervek szerint kiegészül egy 195 millió forintos sportágfejlesztési támogatással is” – mondta az államtitkár.

Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója és korábbi államfő köszöntőjében kiemelte, hogy az NVESZ tevékenysége túlmutat az élsporton.

“A Nemzeti Versenysport Szövetség kimagasló munkát végez évről évre. A versenysport mellett azonban nem szabad megfeledkezni arról a hatalmas szabadidős bázisról, amely a szervezet mögött áll. Sokat tesznek a gyerekek és a felnőttek egészségéért” – hangsúlyozta a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke.

“Tizenhét sportágban szereztünk kvótát, hétben lett magyar éremszerző, tizenkettőben pedig pontszerző. Úgy gondolom, hogy a számok is bizonyítják: a világ élvonalába tartozunk. Fantasztikus munkát végeznek a szövetségekben. Ugyanúgy ciklusról ciklusra készülünk a négyévenkénti megméretésekre, mint az olimpiai versenyzők. Azon leszünk, hogy a következő Világjátékokon is maradandót alkossunk” – értékelt az NVESZ elnöke, Dr. Mészáros János.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára beszédében arra mutatott rá, hogy a MOB és az NVESZ évek óta egymás mellett dolgozik,  ismerik egymás tevékenységét, igény esetén segítik is egymást. Megjegyezte: sok esetben előfordult, hogy egy olimpiai programból kikerült sportágat az NVESZ koordinált tovább.

Az eseményen élménybeszámolót tartottak a Világjátékokon részt vett sportolók, így többek között a kajakos Kiszli Vanda, a karatés Tadissi Martial, a versenytáncos Andrea Silvestri és Váradi Martina, a görkorcsolyázó Gardi Dominika, a kick-boxos Pálfi Viktória, a szumós Kerstner Róbert és a drónversenyző Rontó Roland.