magyar kick-box szövetség

hírek

Sajtótájékoztatót tartott az MKBSZ

Június 16-18-án, péntektől vasárnapig rendezik a budapesti BOK Sportcsarnokban a 28. Magyar Kick-box Világkupát, amely az esztendő egyik legrangosabb eseményének ígérkezik, a 2028-as olimpiai részvételre hajtó sportágban. Utóbbi felé a kick-box jó úton jár, hiszen történetében első ízben ott lesz a nyári Európa Játékokon. Az Európai Olimpiai Bizottság égisze alá tartozó lengyelországi eseményre kilenc(!) magyar versenyző kvalifikált, akiktől érmek és aranyérem megszerzését is várja a Magyar Kick-box Szakszövetség vezetése – hangzott el az MKBSZ kedd délelőtti sajtótájékoztatóján.

2023 egyik legrangosabb kick-box versenye a budapesti vk

A budapesti az utóbbi években a WAKO világszervezet világkupa sorozatának egyik legnagyobbjává nőtte ki magát. A BOK Sportcsarnokban péntektől vasárnapig sorra kerülő 28. Magyar Kick-box Világkupán rekordlétszám, 43 ország több mint 2000 sportolója lép tatamira és száll ringbe.

Az idei verseny még inkább felértékelődött azzal, hogy elmaradt az írországi világkupa, így a tavaszi idényben négy helyett már csak három világkupa szerepel a WAKO versenynaptárában, amelyek közül várhatóan a budapesti lesz a legrangosabb. Ráadásul az ír mellett az osztrák vk jövője is bizonytalan, így jelen állás szerint jövőre megint csökken a tavaszi világkupák száma, ezért a magyarországi állomás presztízse még tovább nőhet.

“Nagyon készülünk, mert szeretnénk megmutatni a világnak, hogy mi képesek vagyunk a versenyrendezés területén is tartani a megszokott magas színvonalat, sőt, megpróbálunk még rátenni egy lapáttal” – mondta Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

A sportvezető hozzátette: az esemény javára szolgálhat, hogy közeleg a lengyelországi Európa Játékok és az oda kvalifikáltak számára a magyar világkupa főpróbaként szolgálhat, hogy lemérjék, hol tartanak a felkészülésben.

A BOK Sportcsarnokban a küzdelmek pénteken, szombaton és vasárnap is 9 órakor kezdődnek.

Európa Játékok – az olimpiai családban a kick-box

A kick-boxosok évtizedekig csak álmodozhattak az olimpiáról. Az álom azonban mostanra elérhető távolságba került. 2021-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes jogú sportágnak fogadta el a kick-boxot. Ezt követően, az Egyesült Államokból útjára indult küzdősport bemutatkozhatott a 2022-es Világjátékokon: az alabamai Birminghamben pedig Boros Petra és Pálfi Viktória révén két magyar is jelen volt. Ugyancsak az USA ad otthont a 2028-as olimpiának, ahol a kick-box egyike a „shortlist”-en bennmaradt sportágaknak, amelyek közül néhány, a rendezők jóvoltából bekerülhet az ötkarikás programba.

Az olimpiai család egy rendezvényén ugyanakkor már idén júniusban ott lesz a kick-box. Az Európai Olimpiai Bizottság égisze alá tartozó, Krakkóban és agglomerációjában zajló Európa Játékokon debütál a sportág – amelynek küzdelmei június 30. és július 2. között zajlanak majd.

A magyar kick-box hagyományosan a világ élvonalába tartozik, ezt sportolóink bizonyították az Európa Játékok előtt is: a multisport eseményre kilenc hazai klasszis szerzett kvalifikációt!

„Büszkeséggel tölt el, hogy az utazó magyar olimpiai csapat tagjai lehetünk és az is, hogy ehhez versenyzőink révén mi is hozzátehetjük a magunkét” – hangsúlyozta Galambos Péter.

Érmek és aranyérem reményében utaznak Lengyelországba

A legtöbben, öten a pointfighting szabályrendszerben szereztek részvételt a játékokra, hárman a light-contactban próbálkozhatnak, míg egy versenyzőnk lesz érdekelt a ringben kiütésre menő full-contact szakágban.

A kvótaszerzők között van a tíz világbajnoki címével a sportág világrekorderének számító Kondár Anna, akárcsak a szintén rendkívül rutinos, sokszoros vb- és Eb-győztes Veres Richárd. További négy versenyzőnk vallhatja magát világbajnoknak, hiszen Busa Andrea, Fésű Lajos, Száraz Gergő és Bálint Martin is állt már vb-n a dobogó tetején.

A magyar kick-boxosok egy héten át Lengyelországban edzőtáboroznak az Európa Játékok előtt és menetből érkeznek majd a versenyre, ahol remélhetőleg kitart a lendület.

“Azt gondolom, hogy valamennyi sportolónk képes arra, hogy bejusson a legjobb négybe, ami már érmet jelentene, de bízom abban is, hogy lesz köztük olyan, aki egészen a döntőig, és utána az aranyéremig menetel” – bizakodott az MKBSZ elnöke.

Az Európa Játékokra kvótát szerzett magyarok:

Pointfighting:
Férfiak: 63 kg: Veres Richárd; 74 kg: Bálint Martin
Nők: 50 kg: Török Szonja; 60 kg: Busa Andrea; 70 kg: Kondár Anna
Light-contact:
Férfiak: 63 kg: Száraz Gergő; 79 kg: Fésű Lajos
Nők: 60 kg: Nagy Rita
Full-contact:
Nők: 60 kg: Czégény Cintia