magyar kick-box szövetség

hírek

További sikerekben bízik a kick-boxos szakágvezető páros

Immár hat éve dolgozik együtt a hazai light-contact és kick-light szakágak élén Dancsó Zoltán és segítője, Olasz Attila, akiket az év elején egyhangúan erősített meg tisztségében az elnökség. A két fiatal szakvezető tovább folytatná az eddigi jól bevált munkát, és szeretnék, ha a jövőben is – ahogyan az elmúlt években rendre – minden világ- és Európa-bajnokságon az első háromban végezne az általuk irányított magyar válogatott – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

2016-ban fejezte be legendás versenyzői pályafutását Dancsó Zoltán, akit ezt követően kértek fel a light-contact és kick-light élére, ő pedig azt kérte, hogy Olasz Attilával együtt építhessék újra a két szakágat.

„Úgy voltunk vele, hogy ha valaki nem jön el hozzánk, akkor nekünk kell odamenni, így gyakorlatilag végig roadshow-ztuk az országot. Igyekeztünk felébreszteni az érdeklődést a két szabályrendszer iránt, megmutattuk azok szépségét és rejtelmeit. És azt gondolom, hogy a kluboknak, amelyek fejlődni akarnak, szimpatikus volt, hogy mi felvállaltuk, hogy teszünk az ügy érdekében, és utaztunk és népszerűsítettünk” – nyilatkozta a kick-boxos berkekben „Kicsi” néven ismert szombathelyi szakvezető.

Örül, hogy bizalmat kaptak az elnökségtől a folytatásra, mert ez azt jelenti, hogy jó munkát végeztek – tette hozzá Olasz Attila. Az esztergomi szakember szerint a következő ciklus egyik fontos célja a járvány előtti állapotok visszaépítése.

„Fontos lesz az utánpótlást ismét megerősíteni, mert a covid igenis megviselt bennünket. A fiatalok közül többen felhagytak a sporttal, és őket pótolni kell. Ugyanakkor az elmúlt hat év munkájának a gyümölcse, hogy a két szakág többpólusú lett hazánkban, és mindenhol vannak ezekkel foglalkozó klubok. Jellemző, hogy a 2019-es győri utánpótlás Európa-bajnokságon a light-contact és a kick-light válogatott nem kevesebb, mint 18 klub versenyzőiből állt össze. Ezt a sokszínűséget meg kell őriznünk” – jelentette ki Olasz Attila.

Dancsó Zoltán 1997-től visszavonulásáig minden világbajnokságán dobogón állt, egy bronz és három ezüst mellett hat vb-n győzött zsinórban a light-contactban. Ez példa nélküli a sportágban, mindemellett ötszörös Európa-bajnok, és 12 profi vb-címmeccse mindegyikét megnyerte. Az elmúlt esztendőkben immár a veteránok között indult, ahonnan szintén rendre aranyakat hozott a világversenyekről, edzőként pedig saját nevelésű világbajnok tanítványokkal is büszkélkedhet. Bízik benne, hogy eredményei motiválóak lehetnek a fiataloknak is.

„A szombathelyi edzőtermemben ki vannak rakva az övek és az érmek, szerintem azok lelkesítően hatnak a sportolókra. Amikor meg készültem a veterán világversenyekre, végigcsináltam az összes edzést a felnőtt válogatottal. És odaálltam küzdeni a tavaly felnőtt világbajnoki címet nyert tanítványommal, Szmolek Emánuellel. A 22 év korkülönbség persze fizikailag nem hidalható át, de azért úgy érzem, hogy nem kellett meghajolnom, sőt, technikailag talán okoztam meglepetést is. Az ilyen dolgok szerintem motiválóak a fiatalok számára. Nekem annakidején az volt, amikor az edzőm beállt, és meg tudta csinálni, ami a feladat volt” – vélekedett Dancsó Zoltán, aki szerint továbbra is az a cél, hogy a kick-box vb-ken és Eb-ken a két szakág éremtáblázatán mindig az első háromban végezzen a magyar válogatott – legyen szó akár az utánpótlás korosztályról, akár az idősebbek versenyéről.